El Pla de Salut de Tiana ja és una realitat

Tiana disposa per primera vegada d’un Pla d’Acció en Salut. L’ha elaborat la Diputació de Barcelona i és fruit d’un treball previ de l’Àrea Bàsica de Salut de Montgat i Tiana amb la col·laboració de l’Ajuntament. El resultat és un document amb 21 accions que toquen la salut des de totes les àrees de gestió municipal i que busquen millorar la vida de la població a partir d’hàbits saludables i millores substancials en infraestructures com el futur CAP.

Una radiografia del poble

El primer pas per arribar al Pla de Salut que ara ja ha vist la llum va ser el Diagnòstic Comunitari de Salut de Tiana.  El va fer durant tot el 2023 l’equip de l’Àrea Bàsica de Montgat i Tiana, amb Marta Noguera al capdavant. Ella mateixa celebra que l’estudi “ha permès posar en valor els actius de salut que té Tiana —com els serveis socials, els parcs, o la xarxa associativa— i també per apropar-nos com a professionals a la ciutadania”. A més, Noguera ha apuntat que la participació els ha sorprès gratament. I és que un dels pilars del Diagnòstic Comunitari de Salut han estat les enquestes i els grups de debat que s’han format per recollir opinions expressades per veïns i persones de diferents àmbits professionals.

Sobre això últim, la regidora de Salut, Susanna Capell, ha destacat que “la mostra que es va obtenir està molt per sobre del que necessitàvem per disposar de resultats representatius”.

La diagnosi apunta que els veïns valoren la tranquil·litat i l’entorn natural de Tiana i la proximitat amb la muntanya i el mar. També destaquen la qualtiat dels serveis bàsics i la bona salut de les entitats i la cultura. Ara bé, els preocupa la mobilitat per les pujades i baixades que té el poble i també per la manca de transport públic de proximitat o d’espais d’aparcament.

El creixement de població dels últims anys no ha anat associat a un increment dels serveis de salut, i preocupa que això vagi en detriment del caràcter de poble que ha existit sempre. S’han recollit queixes pel soroll del trànsit rodat, especialment de motos, i també s’ha reivindicat la necessitat d’espais d’oci nocturn per als joves. L’estudi també evidencia que hi ha certa preocupació per la salut mental i que, amb els mitjans actuals, costa de tractar.

Una vintena de reptes

Les 21 accions que recull el Pla de Salut pretenen millorar les febleses exposades pels veïns i també potenciar els punts forts. El pla no recull algunes tasques que ja es donen per consolidades, sinó que se centra  en aquelles que representen un pas més en allò que s’ha fet fins ara. Un exemple són les receptes de llibres que es fan al consultori.

Susanna Capell, a més, celebra que “cap regidoria no s’ha quedat fora del Pla” i això “demostra que la salut és un assumpte transversal”. Capell és conscient que “ara el repte és implementar totes les accions”, però també assenyala que hi ha algunes de les actuacions previstes —com la prescripció social:  receptar lectures, més enllà de medicaments— ja s’han iniciat.